Scharf gefragt
Gesundheit.
Der Meerrettich ist bei uns bereits seit dem Mittelalter als "Scharfmacher" für Körper, Geist und Seele bekannt. Das wachsende Gesundheits- und Ernährungsbewusstsein zeigt sich an der starken Nachfrage nach biologischen und ökologischen Lebensmitteln, regionalen Produkten und der steigenden Anzahl der Veganer, Vegetarier und "Flexitarier" oder "Teilzeit-Vegetarier", wie die Trendforschung jene betitelt hat, die nicht prinzipiell auf Fleisch verzichten, sondern es selten, dann aber bewusst und nur in höchster Qualität konsumieren. Trends wie Urban Gardening, bei denen Obst und Gemüse in Beeten mitten in den Innenstädten selbst angebaut wird, halten ebenso Einzug in Großstädte wie Berlin oder Wien – denn die Menschen wollen wieder wissen, was sie essen und woher ihr Essen kommt.
Spices heat us up.
When the temperatures sink in autumn it is especially important, both for the immune system and for the mood, to regulate the body’s temperature balance with the aid of correct nutrition. This is a piece of wisdom that not only informs the nutritional theory of the five elements in traditional Chinese medicine but is also reflected in Austrian autumn and winter dishes. Hot dishes such as soups and stews play an important role at this time of year – and with the right ingredients you can bring happiness to anyone who is prone to feeling the cold.
Above all, a warming effect is ascribed to many spices. These not only promote the circulation but also have a fortifying effect on the stomach and spleen. In addition, they benefit the digestion. The spiciness of ginger, which is also extremely effective against colds, is a useful quality in the cold season, as are those of chilli and pepper. Cardamom is another bringer of warmth and can, for example, enhance a cup of coffee. Coriander goes perfectly with Asian meat and vegetable dishes and with pulses.
Sources:
https://de.wikipedia.org/wiki/Meerrettich
https://www.bankhofer-gesundheitstipps.de/kuechenkraeuter/meerrettich-bekaempft-bakterien.html
https://steiermark.orf.at/radio/stories/2527263/
https://www.steirergemuese.at/de/gemuese/gemuesearten/kren/